Rukola i kurczak z sosem musztardowo miodowym

SAŁATKA Z KURCZAKIEM I RUKOLĄ

Do przygotowania potrzebujemy:kurczak

– jedna większa pierś z kurczaka
– opakowanie sałaty rukola (lub opcjonalnie mix sałat)
– 1 średni zielony ogórek
– 3 plastry żółtego sera
– 4 łyżeczki miodu
– 6 łyżeczek musztardy
– mieszanka ziół prowansalskich

* w wersji obiadowej potrzebujemy również kaszy gryczanej

Przygotowanie:
Kroimy pierś z kurczaka w drobną kostkę. Przygotowujemy marynatę: 2 łyżeczki miodu, 3 łyżeczki musztardy, zioła prowansalskie). Marynujemy kurczaka i odstawiamy ma minimum godzinę – jednak najlepiej jeśli może zostać w lodówce przez 12 h, tak aby mięso przeszło marynatą.
Smażymy kurczaka na odrobinie masła klarowanego lub innego oleju/oliwy nadającego się do smażenia. Studzimy, w tym czasie kroimy ogórka i żółty ser w drobną kostkę.
Jeśli kurczak jest już chłodny mieszamy w wszystkie składniki i dodajemy sos (2 łyżeczki miodu, 3 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka ziół prowansalskich). Mieszamy wszystkie składniki.

kurczak1

*Wersja obiadowa: Ciepłego kurczaka mieszamy z pozostałymi składnikami, podajemy z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s