Zupa z cukinią i pomidorami 


Zupa zainspirowana smakiem leczo, które go niestety nie udało się sfotografować…

  • Duuuuża cukinia 
  • 2 – 3 pomidory 
  • Kawałek pora lub cebulki i czosnku
  • 1 marchewka 
  • Papryka czerwona
  • Kawałek świeżego imbiru (1 cm) 
  • Domowy przecier pomidorowy 330 ml 
  • Sól himalajska, świeżo mielony pieprz, odrobina kurkumy 

Z podanych składników wychodzi całkiem spory graczek. 

Siekam por i podsmażam na maśle klarowanym lub oleju kokosowym, dorzucam pokrojoną w kostkę dużą czerwoną paprykę 


Następnie pół cukini ścieram na dużych oczkach i wrzucam do garnka żeby delikatnie się zeszkliła.


Marchewkę kroje w cienkie plasterki, pomidory kroje w kostkę (wcześniej sparzone) i dodaję do garnka, dodaję kurkumę- szczypta. Dolewam wody do połowy garnka i gotuje przez 20 minut, a następnie dodaje przecier pomidorowy( uchował mi się  maminy słoiczek z zeszłego roku), sól i pieprz. Gotujemy jeszcze 10-15 minut! 


Jakie to dobre ! 

Reklamy

5 thoughts on “Zupa z cukinią i pomidorami 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s